Blocul cu patru etaje – lectura

Luni, 23 octombrie, ora 20. Înscrieri la homefest2017@gmail.com, 20 de locuri disponibile
RO: Am stat pînă la 18 ani într-o casă cu curte. Locuirea la bloc, într-un spațiu comun pe care îl împarți cu ceilalți, încă mă fascinează. Blocul cu patru etaje din București, în care locuiesc de niște ani, mi s-a părut „special” de cînd l-am văzut prima dată. L-am ficționalizat atît de mult încît, cînd cineva mi-a făcut o vizită, după ce citise Blocul cu patru etaje, prima proză din volumul meu Pereți subțiri, a avut o problemă reală. Nu i-a venit să intre, deși mai fusese la mine, știa și numărul și adresa, pentru că se contaminase și căuta o intrare somptuoasă, scările de marmură, trandafirii.
17  istorii și o singură clădire. Vieţile personajelor comunică prin pereţii subţiri. În această comunitate de locatari vechi şi noi, intimitatea devine fluidă. Destinele personajelor se intersectează, apartamentele au propriile istorii, cuplurile îşi trăiesc sub ochii celorlalţi ritualurile şi descompunerea. Dincolo de uşile închise e o lume în mic, cu bucuriile şi tristeţile ei infinitezimale.
Ana Maria Sandu a debutat în 2003 cu volumul Din amintirile unui Chelbasan (Editura Paralela 45), reeditat în 2013 la Editura Art. Cartea a fost tradusă în limba franceză în 2010 cu titlul L’écorchure. În 2006 a publicat la Editura Polirom, în colecţia „Ego. Proză”, romanul Fata din casa vagon, iar în 2010 romanul Omoară-mă! Acesta din urmă a fost tradus în limba italiană (Uccidimi, Aìsara, 2012), iar în 2017 va apărea în limba maghiară, la Editura Vince Kiadó Kft. În 2013 a publicat Aleargă (Editura Polirom). Actriţa Nicoleta Lefter şi coregrafa Silvia Călin au făcut, pornind de la text, un one woman show cu acelaşi titlu. A mai publicat texte în antologiile Cartea cu buniciBookătăria de texte&imaginiIubire 13Prima datăNouvelles de RoumanieRumänien heute. A coordonat volumul Cu ochii în 3,14, o antologie Dilema veche, apărută în 2015 la Editura Humanitas.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: